Concrete drama at Villa Pirogovo by Erick van Egeraat

0

Concrete, drama and sustainability at Villa Pirogovo by Erick van Egeraat

Approaching Villa Pirogovo from afar, a series of catenary dome structures appear to rise from the ground. Made of concrete and glass, these are the spectacular rooms in Dutch architect Erick van Egeraat’s latest residential offering in Russia. Walking towards the main entrance, the villa is fully revealed in all its expressive concrete splendor which blends angular geometries with these distinctive sleeping pods, all nestled in the dense pine forest along the banks of the Klyazma River in the countryside. Russian.

The order came from a private client who was looking for a holiday home that would work for both the pleasant summer and the harsh winter conditions in the region. The team at van Egeraat’s architecture studio focused on creating an exuberant composition that offers 21st century design and all modern comforts, while absorbing the natural beauty of the surroundings, allowing views take center stage in almost any room through panes of glass, terraces and balconies.

At the same time, inside, strong lines, assertive curves and pops of bright color make for an interior capable of withstanding its natural environment. There’s drama and an eclectic, sculptural approach that mixes materials – from concrete to natural stone, wood cladding and luxurious, soft, fabric-covered elements. Meanwhile, bespoke details abound in this finely crafted home, where each room’s distinctive geometries demanded bespoke solutions.

The complex comprises four generous bedrooms, each in its discreet domed wing, and a flowing sequence of common spaces, including a living room, dining room, library, swimming pool, terraces and other recreational areas. on the main level, on the ground floor and in the basement. “A vast vaulted ceiling houses this common space and merges the various domes into a collective sculpted composition. In this way, the villa responds to the client’s need for a clear demarcation between private and public spaces,” say the architects.

Among the house’s green credentials, they add: “With half of the spaces built underground and the choice of a highly insulated solid concrete structure for all parts, including the domes, the villa has energy consumption exceptionally low. The high thermal mass provides excellent balanced conditions all year round. The geothermal heat pump provides both heating and cooling by the ground, which allows a fully sustainable architecture without depending on any external system. §

Share.

Comments are closed.