Murado and Elvira Arquitectos design a narrow house in Madrid

0

This narrow house in Madrid is an ode to minimalism

Casa Galgo by Murado & Elvira Arquitectos is a narrow, minimalist home on a quiet, residential street in Madrid

Turning down this quiet, conventional residential street in Madrid, a visitor might be surprised to pass Casa Galgo by Murado & Elvira Arquitectos. The new house is an ode to minimalism, all in simplicity, white volumes, clean lines and a serene presence. And what makes this house even more memorable is its slender and distinctive main volume, a monolith of minimalist architecture, just 4m wide, which amply accommodates the house – albeit a narrow house – while respecting local planning restrictions.

In order to make the most of the narrow site (situated in a densely built-up part of the city), the architects, led by studio founders Clara Murado and Juan Elvira, dug in, plunging a generous level below ground while excavating enveloping outdoor spaces. space to ensure light travels throughout the home. There is “a courtyard in the basement, a garden with swimming pool on the ground floor and a double-height terrace on the first floor which expand and complement the narrow interior of the house”, explain the architects. These allow “a rich spatial experience while maintaining the necessary privacy in a dense residential area”.

The house extends over four levels in total, which accommodate a family room and a garage, in the basement; the fluid living and kitchen space on the ground floor; the adjoining master bedroom, which takes up the entire first floor; and other rooms at the top. The whole is crowned by an accessible roof terrace.

Clean surfaces and large openings help natural light bounce off the walls, illuminating the interior. Meanwhile, large perforated metal sliding shutters add interest and nuance to the lighting experience. Similarly, the main staircase balustrade is elegantly woven to provide views through it, as well as a sculptural quality as it spans levels and features.

A slender, white, perforated bridge leads to the main street entrance, playfully spanning the ground floor courtyard, while a spiral staircase connects an upper terrace to the second floor sun trap on the roof in the back – adding a bit of drama and anticipation to this otherwise serene minimalist structure, a modestly sized narrow house that punches above its weight. §

Share.

Comments are closed.